Cytrynówka

 

Składniki:

- 7-8 cytryn
- 1l spirytusu 95%
- 1 sklanka cukru
- 1l wody

Sposób Przyżądzenia:

Skórki z cytryn zalać przegotowaną wodą z cukrem, następnie odstawić na 2 doby. Co jakiś czas zamieszać. Cytryny pokroić w plastry i zalać spirytusem na 24 godziny, poczym zlać spirytus do butelki. Połączyć obie mikstury, następnie przefiltrowane (np. przez gazę) zlać do butelek. Po tygodniu cytrynówka nadaje się do spożycia.

Drugi sposób (szybki)

 

-  1L spirytusu  
-  14 cytryn
-  2,5 szklanki cukru
-  5 szklanek wody

Etapy przygotowania:

1. Cytryny zalać wrzątkiem aby obmyć z "brudu". później przeciąć na pół cytrynki , wrzucić do garnka dużego , zalać spirytusem , wsypać cukier i wode wlać , odstawić na 2 dni.

2. Po dwóch dniach przelać płyn do drugiego garnka , wycisnąć cytryny , przesączyć całość przez bawełnianą ściereczkę i rozlać do butelek - cud miód  z tej dawki wychodzi 2,5 litra wódki - a najlepsze że nie ma po tym kaca !! Smacznego 

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl