Porterówka

 

Składniki:

-  0.5 szklanki cukru
-  0.5 litra spirytusu
-  0.5litra wody
-  0.5 litra piwa Porter najlepiej Żywiec
-  1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Cukier z wodą, z piwem i cukrem waniliowym podgrzać ale nie gotować,odstawić do ostygnięcia,dodać spirytus i wstawić do lodówki na 1 dobę. Kobiety się tą wódeczką zachwycają. Można coś zmienić-jeśli ktoś chce,bo jest dosyć słodkie,ale ja taki przepis dostałem i tak robię i wszystkim smakuje.pozdrawiam i życzę smacznego.

Przepis drugi:

-  2x 0,5 piwo Porter - najlepiej Żywiec
-  0,7 litra wody
-  szklanka cukru
-  1 cukier waniliowy
-  4 łyżki miodu
-  laska wanili
-  1L spirytusu 96%

Sposób przyżądzenia:

2 piwa wlać do dużego gara i podgrzewać na delikatnym ogniu (nie dopuścić do zagotowania) dodać 700 ml wody, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać miodu i wanilię. Mieszać na wolnym ogniu aby wszystko dobrze się rozpuściło i wymieszało. Tak przygotowane piwo ostudzić i wymieszać z 1L spirytusu. Rozlać do butelek. Najlepiej smakuje po tygodniu.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl