CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Ciastka rumowe

Ciastka rumowe

 

Składniki:

Ciasto:

    8 jajek
    15 dag mąki krupczatki
    15 dag cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1,5 dag cukru waniliowego
    sól
    do przygotowania formy:
    2 łyżki margaryny,
    2 łyżki bułki tartej

krem:

    25 dag masła
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    1,5 dag cukru waniliowego
    75 ml rumu

poncz:

    75 ml rumu
    1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej

polewa:

    10 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    12 dag margaryny
    10 kostek czekolady

Wykonanie:

    Przygotowanie ciasta:

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli oraz 8 łyżkami wody na pianę. Do piany, nadal ubijając, dodawać po żółtku, łyżce cukru oraz cukier waniliowy aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) wyłożyć papierem, a papier wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec 35-40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Formę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika, położyć do góry dnem na czystej ściereczce i zostawić do wystygnięcia. Następnie odwrócić ją, okroić nożem boki ciasta, wyjąć ciasto z formy i zdjąć papier. Przekroić placek na pół.

    Przygotowanie ponczu:

Połączyć esencję herbacianą z rumem, tak aby ponczu było 1/2 szklanki. Nasączyć nim połowę placka, zużywając do tego połowę ponczu. Resztą ponczu nasączyć drugą połowę placka.

    Przygotowanie polewy:

Margarynę, cukier, 6 łyżek wody połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i nadal mieszać, aż czekolada rozpuści się i powstanie jednolita masa.

    Przygotowanie kremu:

Masło utrzeć na puch. Jajka ubić z cukrem na gęstą masę i połączyć z masłem. Dodać rum, cukier waniliowy i utrzeć na gładki krem.

Odłożyć 3 łyżki kremu, a pozostałym kremem posmarować bardziej nasączoną połówkę placka. Na niej położyć drugą połówkę, cienko posmarować ją odłożonym kremem i polać ostudzoną polewą czekoladową. Ciasto wstawić na 1 godziną do lodówki. Kroić na kwadraty i każdy z nich dekorować bitą śmietaną.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.