Ciasto bezowe z owocami - leciutkie
Składniki
NA BEZOWY SPÓD:
5 białek
szczypta soli
250 g cukru
czubata łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
POZA TYM:
500 ml śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
owoce- mogą być każde
Tortownica o średnicy ok. 24 cm.
Wykonanie:
Białka i sól ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, lśniąca beza. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę i delikatnie mieszamy łyżką- nie miksujemy. Bezę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem . Pieczemy 3 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszamy gaz do 100-120 stopni i w tej temperaturze suszymy bezę 1,5- 2 godziny nie otwierając piecyka. Po upieczeniu również nie otwieramy piecyka i zostawiamy bezę do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i smarujemy nią górę ciasta. Na to wykładamy owoce.