CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Ciasto bezowe z owocami - leciutkie

Ciasto bezowe z owocami - leciutkie

 

Składniki

NA BEZOWY SPÓD:

    5 białek
    szczypta soli
    250 g cukru
    czubata łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny

POZA TYM:

    500 ml śmietany 36%
    4 łyżki cukru pudru
    owoce- mogą być każde

Tortownica o średnicy ok. 24 cm.

Wykonanie:

Białka i sól ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, lśniąca beza. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę i delikatnie mieszamy łyżką- nie miksujemy. Bezę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem . Pieczemy 3 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszamy gaz do 100-120 stopni i w tej temperaturze suszymy bezę 1,5- 2 godziny nie otwierając piecyka.  Po upieczeniu również nie otwieramy piecyka i zostawiamy bezę do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i smarujemy nią górę ciasta. Na to wykładamy owoce.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.