Ballantine's
Przestrzeń
Składniki:
-40 ml Ballantine’s Finest
-5 ml syropu cukrowego
-20 ml soku jabłkowego (czysty, przeźroczysty, bez miąższu)
-2 skórki z pomarańczy
Lód: kostki
Metoda: mieszany
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przelać do szklanki do whisky z lodem i dobrze wymieszać łyżeczką. Następnie dopełnić szklankę lodem i całość udekorować dwoma cienkimi skórkami z pomarańczy.
Ballantine's koktail
Składniki:
-40 mlBallantine’s Finest
-20 mlświeży sok cytrynowy
-15 ml syrop cukrowy
-Angostura Bitters
Wszystkie składniki przelać do shakera wypełnionego lodem I dodać 3 krople ziół Angostura, Mocno wstrząsnąć a następnie przelać do niskiej szklanki z lodem. Klasyczna dekoracja to skórka z cytryny oraz wisienka koktajlowa. Ballantine’s wychodzi poza schemat i proponuje dekoracje z połówki owocu marakuja.
Ballantine's z wiśniami
Składniki:
- 3 łyżeczki konfitury wiśniowej
- 150 ml soku pomarańczowego
- 40 ml Ballantine’s Finest
Lód: kostki
Garnish: czerwona pomarańcza, wisienka
Metoda: mieszany
Wszystko wymieszać najlepiej w Shakerze można podawać z lodem
Rob Roy
Składniki:
-40 ml Ballantine’s Finest
-20 ml Słodki Vermouth
-Angostura bitters
Przelać Ballantine’s Finest i słodki Vermouth do shakera wypełnionego lodem Dodać 3 krople ziół Angostura. Mocno wstrząsnąć a następnie delikatnie odcedzając przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Udekorować skórką pomarańczy i wisienką koktajlową do smaku
Bogota Ballarinha
Składniki:
-20 ml Ballantine’s Finest
-1 limonka
-Brązowy cukier
Przygotowanie: limonkę rozciąć na 8 części, wycisnąć i włożyć do niskiej szklanki. Oprószyć brązowym cukrem, dodać whisky i dopełnić lodem