Nalewka z Limonek
Składniki:
- 6 Limonek
- 0,5 l spirytusu 95%
- 0,5 l wódki 40%
- 500 g cukru
Przygotowanie:
- 1
Ładne, zielone limonki dokładnie myjemy i sparzamy. Kroimy w ósemki i wrzucamy do słoika. Zasypujemy cukrem.
- 2
Teraz przez 2-3 dni słoik trzymamy w ciepłym miejscu, aż limonki puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. W celu przyśpieszenia tego procesu wstrząsamy od czasu do czasu słojem.
- 3
Jeżeli cukier całkowicie się rozpuścił, dolewamy do słoja wódkę i spirytus, dokładnie mieszamy, zakręcamy słoik i odstawiamy na 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
- 4
Po upływie 4 tygodni zlewamy nalewkę, najpierw filtrując przez sitko wyłożone gazą, a potem (rozlewając do butelek) przez filtr do kawy. Butelki szczelnie zamykamy i odstawiamy na kolejne 3 miesiące.
- 5
Po upływie 3 miesięcy smak goryczki powinien całkowicie ustąpić i nasza lewka jest gotowa do spożycia. Zdrowia!!!
Drugi Przepis
Nalewka z owoców limonek
Składniki:
- 4 – 6 limonki
- 1/2 litra spirytusu
- 1/2 litra wody
- 1/2 kg cukru
Przygotowanie:
Limonki drobno pokroić, np. w ósemki. Zasypać cukrem i odstawić, aż puszczą sok. Następnie odcedzić. Spirytus wymieszać z przegotowaną wodą i zalać syrop. Po paru tygodniach można się delektować.
Jeśli po paru tygodniach nalewka wciąż jest gorzka należy ją odstawić jeszcze na jakiś czas. Goryczka z czasem ustępuje.