Nalewka z Limonek

 

Składniki:

  • 6 Limonek
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,5 l wódki 40%
  • 500 g cukru

Przygotowanie:

  • 1

    Ładne, zielone limonki dokładnie myjemy i sparzamy. Kroimy w ósemki i wrzucamy do słoika. Zasypujemy cukrem.

  • 2

    Teraz przez 2-3 dni słoik trzymamy w ciepłym miejscu, aż limonki puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. W celu przyśpieszenia tego procesu wstrząsamy od czasu do czasu słojem.

  • 3

    Jeżeli cukier całkowicie się rozpuścił, dolewamy do słoja wódkę i spirytus, dokładnie mieszamy, zakręcamy słoik i odstawiamy na 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.

  • 4

    Po upływie 4 tygodni zlewamy nalewkę, najpierw filtrując przez sitko wyłożone gazą, a potem (rozlewając do butelek) przez filtr do kawy. Butelki szczelnie zamykamy i odstawiamy na kolejne 3 miesiące.

  • 5

    Po upływie 3 miesięcy smak goryczki powinien całkowicie ustąpić i nasza lewka jest gotowa do spożycia. Zdrowia!!!

 

Drugi Przepis

Nalewka z owoców limonek

 

Składniki:

  • 4 – 6 limonki
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 kg cukru

Przygotowanie:

Limonki drobno pokroić, np. w  ósemki. Zasypać cukrem i odstawić, aż puszczą sok. Następnie odcedzić. Spirytus wymieszać z przegotowaną wodą i zalać syrop.  Po paru tygodniach można się delektować.

Jeśli po paru tygodniach nalewka wciąż jest gorzka należy ją odstawić jeszcze na jakiś czas. Goryczka z czasem ustępuje.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl