Nalewka Jeżynowa

Nalewka Jeżynowa

 

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych jeżyn
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,75 l wódki 40%
  • 0,5 l miodu płynnego wielokwiatowego

Przygotowanie:

Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, zalać w słoju wódką i spirytusem. Macerować w słonecznym i ciepłym miejscu przez 2 tygodnie, co kilka dni delikatnie wstrząsać słojem.
Następnie zlać nalew, odcisnąć owoce, a uzyskany sok dolać do nalewu. Nalew połączyć z płynnym miodem, codziennie wstrząsać.
Po całkowitym rozpuszczenia miodu nalewkę starannie przefiltrować i rozlać do butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy by nalewka dojrzała.
Nalewka ma piękny ciemnoczerwony kolor i zawiera spore ilości związków mineralnych: miedzi, fosforu, żelaza, magnezu i innych.
Bardziej aromatyczne są dzikie odmiany jeżyn. Część wódki (szklankę) można zastąpić rumem, uzyskamy wtedy nalewkę bardziej aromatyczną.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.