Nalewka Jeżynowa

 

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych jeżyn
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 0,75 l wódki 40%
  • 0,5 l miodu płynnego wielokwiatowego

Przygotowanie:

Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, zalać w słoju wódką i spirytusem. Macerować w słonecznym i ciepłym miejscu przez 2 tygodnie, co kilka dni delikatnie wstrząsać słojem.
Następnie zlać nalew, odcisnąć owoce, a uzyskany sok dolać do nalewu. Nalew połączyć z płynnym miodem, codziennie wstrząsać.
Po całkowitym rozpuszczenia miodu nalewkę starannie przefiltrować i rozlać do butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy by nalewka dojrzała.
Nalewka ma piękny ciemnoczerwony kolor i zawiera spore ilości związków mineralnych: miedzi, fosforu, żelaza, magnezu i innych.
Bardziej aromatyczne są dzikie odmiany jeżyn. Część wódki (szklankę) można zastąpić rumem, uzyskamy wtedy nalewkę bardziej aromatyczną.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl