Kukułczanka - nalewka i wódka z kukułek

 

Składniki:

  • 40-50 dag cukierków kukułek,
  • spirytus,
  • woda przegotowana,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),

Naczynie:

Szklana butelka o pojemności o,7l lub litrowa (z zakrętką lub korkiem, mająca szeroką szyjkę, by można było wrzucić cały okrągły cukierek).

Wykonanie:

Kukułki wrzucić do butelki i uzupełnić spirytusem do połowy wysokości. Następnie wlać tyle wody, aby zapełnić całą butelkę i dodać wanilię. Szczelnie zatkać butelkę i mocno wstrząsnąć. Czynność powtarzać co jakiś czas. Kukułki z upływem czasu rozpuszczą się w alkoholowym roztworze, pozostawiając po sobie tylko drobinki kryształków cukru na spodzie butelki. Wódka z kukułek jest gotowa, gdy wszystkie cukierki się rozpuszczą. Trwa to ok. 2 miesięcy. Wtedy smakuje najlepiej.

 

Drugi przepis

 

Składniki:

  • Kukułki
  • Woda
  • Spirytus

Wykonanie:

Obojętnie jaką ilość kukułek zalać wodą do ich równomiernego przykrycia.Następnie podgrzewamy je na kuchence(na małym ogniu) ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Potem odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wlewamy spirytus w proporcji 1:1. Odstawiamy na conajmniej 1 dzień. I kukułczanka gotowa. Przed rozlewaniem koniecznie dobrze wstrząsnąć !

 

Przepis trzeci - Wódka z kukułek

 

Składniki:

  • 1/2 kg cukierki kukułki
  • 1 litr. wódki czystej

Wykonanie:

Do słoja wsypać cukierki i zalać wódką. Kilka razy dziennie potrząsać słojem, żeby cukierki się rozpuściły. Potem przefiltrować i zlać do butelek.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl