Przepisy kulinarne - Mięso, drób

Bogracz  

 

Składniki:

    - wołowina, 1 kg
    - sól
    - przyprawa jarzynka
    - papryka ostra
    - papryka marynowana, 0,5 słoika
    - papryka słodka, 1 opakowanie
    - pieprz ziarnisty, 5 ziaren
    - pieprz czarny mielony
    - cebula (duża), 2 sztuki
    - marchewka, 2 sztuki
    - liście laurowe, 2 sztuki
    - kminek, 4 łyżeczki
    - koncentrat pomidorowy, 1 mała puszka
    - ziemniaki, 4 sztuki
    - ziele angielskie, 5 ziaren

Wykonanie:

Wołowinę kroimy w paski i dzielimy na dwie części; pierwszą gotujemy z 1 cebulą (pokrojoną w kostkę), marchewkami (pokrojonymi w paseczki) i przyprawami, drugą część dusimy z cebulą i Jarzynką (do smaku), gdy zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy ziemniaki (pokrojone w cienkie frytki), pod koniec gotowania paprykę (pokrojoną w paski). Na koniec łączymy wołowinę duszoną z gotowaną. Całość doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Bogracz możemy zagęścić zasmażką.

 

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl