Kotleciki alla gołąbki
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego,
- 50 dag białej kapusty
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 2 jajka,
- bułka tarta
- 120 ml śmietany
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki,
- tłuszcz do smarowania blachy
- pieprz, sól
- 1 łyżka Ziarenek Smaku WINIARY,
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić. Gdy puści sok odcisnąć, a następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczaną i jajami, przyprawić Ziarenkami Smaku. Z masy uformować małe okrągłe kotleciki, obtoczyć je w tartej bułce i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie przełożyć kotlety do rondla, podlać niewielką ilością wrzątku i dusić. Pod koniec duszenia wlać sos zrobiony z przecieru pomidorowego, mąki i śmietany. Podawać gorące z ziemniakami i zieloną sałatą.