Przepisy kulinarne - Mięso, drób

Żeberka z musztardą francuską  

 

Składniki:

  • Żeberka wieprzowe, ok.80 dkg.
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • cebula,
  • Papryka czerwona,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • olej do smażenia,
  • MARYNATA 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek musztardy francuskiej,
  • 1/2 posiekanej gałązki rozmarynu,
  • po 3 łyżki sosu sojowego,octu winnego, miodu, wódkii oleju sojowego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz,

Przygotowanie:

1. Zrobić marynatę z sosu sojowego,musztardy, octu winnego, miodu,oleju sojowego i wódki. Dodać zmiażdżony czosnek, mąkę ziemniaczaną i do smaku sól i pieprz. Pokrojone żeberka włożyć do marynaty na ok.2 godziny w chłodne miejsce. Od czasu do czasu żeberka obrócić.

2. Podczas, gdy żeberka leżakują w marynacie posiekać cebulę, pokroić w paseczki paprykę i seler naciowy.

3. Na rozgrzany olej położyć żeberka i smażyć do zbrązowienia, następnie wlać bulion warzywny, dodać pokrojone warzywa i resztę marynaty. i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.

4. Żeberka są bardzo smaczne i aromatyczne. Moszna podać z młodymi ziemniaczkami i pomidorami z cebulką lub wg własnego smaku. SMACZNEGO!

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl