Żeberka z musztardą francuską
Składniki:
- Żeberka wieprzowe, ok.80 dkg.
- szklanka bulionu warzywnego,
- cebula,
- Papryka czerwona,
- 2 łodygi selera naciowego,
- olej do smażenia,
- MARYNATA 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek musztardy francuskiej,
- 1/2 posiekanej gałązki rozmarynu,
- po 3 łyżki sosu sojowego,octu winnego, miodu, wódkii oleju sojowego,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz,
Przygotowanie:
1. Zrobić marynatę z sosu sojowego,musztardy, octu winnego, miodu,oleju sojowego i wódki. Dodać zmiażdżony czosnek, mąkę ziemniaczaną i do smaku sól i pieprz. Pokrojone żeberka włożyć do marynaty na ok.2 godziny w chłodne miejsce. Od czasu do czasu żeberka obrócić.
2. Podczas, gdy żeberka leżakują w marynacie posiekać cebulę, pokroić w paseczki paprykę i seler naciowy.
3. Na rozgrzany olej położyć żeberka i smażyć do zbrązowienia, następnie wlać bulion warzywny, dodać pokrojone warzywa i resztę marynaty. i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.
4. Żeberka są bardzo smaczne i aromatyczne. Moszna podać z młodymi ziemniaczkami i pomidorami z cebulką lub wg własnego smaku. SMACZNEGO!