Roladki z indyka z żurawiną
Składniki:
- pierś z indyka 1,2-1,5 kg
- 20 dkg sera pleśniowego typu camembert
- 15 dkg suszonej żurawiny
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- łyżka masła
Wykonanie:
Piersi indycze przekrawamy wzdłuż, otwieramy i lekko rozbijamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz słodką, czerwoną papryką. Indyka zamykamy w lodówce na pół godziny, by się zamarynował i szykujemy resztę składników.
Ser pleśniowy najlepiej kupić o smaku naturalnym, chociaż, jeśli poniesie nas fantazja, możemy sięgnąć po ten z dodatkami. Żurawinę sparzamy, odsączamy i możemy powrócić do mięsa. Na każdej piersi układamy pokrojony w drobną kostkę camembert i żurawinę. Piersi zwijamy w roladki, spinamy wykałaczką, oprószamy solą, kolorowym pieprzem i czerwoną słodką papryką, a następnie układamy w natłuszczonej brytfannie. Wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez godzinę i serwujemy na ciepło.