CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Biszkopt makowy

Biszkopt makowy

 

Składniki:

    20 dag maku,
    5 dag tartej bułki,
    20 dag cukru,
    6 jaj,
    1 olejek migdałowy.
    tłuszcz
    sól

Wykonanie:

Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Zmielony mak przełożyć do naczynia ciągle ucierając dodawać stopniowo cukier, przesianą tartą bułkę i po jednym żółtku. Na koniec uzyskana masę połączyć z sztywno ubitą pianę z białek z dodatkiem odrobiny soli. Całość delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. 30 minut. Po ostudzeniu można przełożyć dowolną masą i polukrować.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.