Biszkopt orzechowy
Składniki:
5 jajka,
15 dag mielonych orzechów włoskich,
8 dag cukru kryształu,
5 dag mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Sposób przygotowania jest prosty, jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu. Białka z szczypta soli ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier, aż znikną grudki cukru a piana będzie sztywna , potem już delikatniej mieszając (ja daję na 1 biegu w mikserze) dodawać kolejno żółtka, zmielone orzechy i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. około 180'C około 30 minut. Blaszkę należy posmarować tłuszczem i posypałam bułka tartą lub kaszką, ale zdecydowanie lepiej jest dać na spód papier do pieczenia, bo biszkopt może przywrzeć do formy i będziemy mieli problem z jego wyjęciem.
Uwaga:
Boków formy, czy tortownicy najlepiej niczym nie smarować, jedynie dno. Wtedy biszkopt ładniej wyrasta a boki nie chowają się ku środkowi