CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Biszkopt orzechowy

Biszkopt orzechowy

 

Składniki:

    5 jajka,
    15 dag mielonych orzechów włoskich,
    8 dag cukru kryształu,
    5 dag mąki pszennej,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Sposób przygotowania jest prosty, jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu. Białka z szczypta soli ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier, aż  znikną grudki cukru a piana będzie sztywna , potem już delikatniej mieszając (ja daję na 1 biegu w mikserze) dodawać kolejno żółtka, zmielone orzechy i na końcu  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. około 180'C około 30 minut. Blaszkę należy posmarować tłuszczem i posypałam bułka tartą lub kaszką, ale zdecydowanie lepiej jest dać na spód papier do pieczenia, bo biszkopt może przywrzeć do formy i będziemy mieli problem z  jego wyjęciem.


Uwaga:
Boków formy, czy tortownicy najlepiej niczym nie smarować, jedynie dno. Wtedy biszkopt ładniej wyrasta a boki nie chowają się ku środkowi 

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.