CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Biszkopt śmietanowy

Biszkopt śmietanowy

 

Składniki:

    35 dag mąki pszennej,
    25 dag cukru,
    12 jaj.

Wykonanie:

Białko ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Można najpierw przygotować sobie masę jajeczna, a później ubić białka, gdyż piana pod wpływem temp. traci swoją konsystencję. Do utartych żółtek dodać pianę i przesianą mąkę i lekko wymieszać, by piana nie opadła. Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej przesianą tartą bułką. Piec 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy. Na drugi dzień biszkopt przeciąć i przełożyć marmoladą. Wierzch polukrować lub przybrać konfiturami.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.