Karpatka
Składniki na ciasto:
250 ml wody,
1/2 kostki margaryny PALMA (z murzynkiem),
1 szklanka mąki KRUPCZATKA,
5 -6 świeżych jaj (o temperaturze pokojowej),
2 łyżeczka proszku do pieczenia (dowolny),
PAPIER DO PIECZENIA*!!
Składniki na krem:
3 żółtka,
3 (do 4) czubate łyżki mąki pszennej*,
3 (do 4) czubate łyżki mąki ziemniaczanej*,
3 szklanki mleka,
cukier waniliowy,
3/4 kostki margaryny PALMA (z murzynkiem)
1/2 szklanki cukru ( jak ktoś lubi bardzo słodkie może dodać 3/4 szklanki).
Sposób przygotowania ciasta:
Rozpuść margarynę, dodaj wodę i zagotuj. Zmniejsz gaz na minimum i energicznie mieszając - wsyp mąkę. (ja przez pierwsze 2 min by uniknąć grudek i składniki dobrze się połączą używam miksera potem mieszam łyżką)
Wyłącz gaz i ucieraj jeszcze chwilę, do powstania gęstej, gładkiej kulki z ciasta. Gorące ciasto przełożyć do miski. Miksować i kolejno dodawać po jednym jajku aż do uzyskania jednolitej masy. Otrzymane ciasto podziel na 2 części ( masa jest przeznaczona na formę o wielkości 25cmx36cm ja mam w domu łakomczuchów i używam większej blachy wtedy taka ilość ciasta starcza mi tylko na jedną porcje). Formę wyłóż papierem do pieczenia jego wierz posmaruj tłuszczem i posyp mąką następnie rozprowadź porcje ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika piecz na złoty kolor w temp.210’C przez 20-25min następnie zmniejsz temp do 150’C i podsusz ciasto w piekarniku jeszcze przez 15min.
Upieczony placek wyjmij, zdejmij papier (nic prostszego!) i odłóż. Na blachę wyłóż nowy papier i drugą część karpatki. Piecz jak pierwszą
Sposób przygotowania kremu:
Najprostszym i najszybszym sposobem przygotowanie kremu jest kupno takiego gotowego w proszku zrobienie go według przepisy i wyłożenie go na ciasto. Jednakże jest wielu zwolenników kremów własnej roboty i ja również do nich należę.
Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i gotujemy. Pozostałą szklankę mleka, 3 żółtka oraz mąkę mieszamy dokładnie (bez grudek). Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka (gaz na minimum) i bardzo energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na idealnie gładką masę.
Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz kroimy margarynę w małe kawałeczki i stopniowo miksując, dodajemy do ostudzonej masy. Ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta (będzie to widoczne). Gotowy krem wykładamy na wcześniej upieczone ciasto, przykrywamy drugą częścią i posypujemy cukrem pudrem - DELICIOUS.
Uwagi:
* Wyłożenie ciasta karpatkowego na wysmarowaną tłuszczem blachę jest moim zdaniem nie lada wyczynem! - Bezsensownym, kiedy możemy to w dziecinnie prosty sposób wykonać przy pomocy papieru do pieczenia.
* Kiedy już samodzielnie wykonasz kilka, kilkanaście karpatek - sama poznasz po konsystencji - ile tej mąki dodać.