CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

 

Składniki:

    5 jajek
    20 dag bakalii (figi, śliwki suszone, rodzynki, orzechy, migdały lub skórka pomarańczowa)
    20 dag cukru
    20 dag mąki
    1/2 laski sproszkowanej wanilii
    1 dag masła do smarowania formy
    ewentualnie orzechy do posypania

Wykonanie:

Półokrągłą formę keksową, lub zwykłą podłużną smarować masłem, posypać mąką. Rodzynki opłukać, oczyścić i osuszyć, resztę bakalii opłukać i pokrajać , oprószyć je mąką. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wanilię (skórkę cytrynową). Ubić pianę z białek; wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, bakalie delikatnie wymieszać, wyłożyć ciasto do formy, upiec w dobrze nagrzanym piekarniku (45 minut), gdy zbyt szybko się rumieni, nakryć papierem. Po upieczeniu pozostawić chwilę w formie, wyjąć, oprzeć o brzeg stolnicy, ostudzić. Podawać następnego dnia (można posypać pokruszonymi orzechami).

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.