Keks z bakaliami
Składniki:
5 jajek
20 dag bakalii (figi, śliwki suszone, rodzynki, orzechy, migdały lub skórka pomarańczowa)
20 dag cukru
20 dag mąki
1/2 laski sproszkowanej wanilii
1 dag masła do smarowania formy
ewentualnie orzechy do posypania
Wykonanie:
Półokrągłą formę keksową, lub zwykłą podłużną smarować masłem, posypać mąką. Rodzynki opłukać, oczyścić i osuszyć, resztę bakalii opłukać i pokrajać , oprószyć je mąką. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wanilię (skórkę cytrynową). Ubić pianę z białek; wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, bakalie delikatnie wymieszać, wyłożyć ciasto do formy, upiec w dobrze nagrzanym piekarniku (45 minut), gdy zbyt szybko się rumieni, nakryć papierem. Po upieczeniu pozostawić chwilę w formie, wyjąć, oprzeć o brzeg stolnicy, ostudzić. Podawać następnego dnia (można posypać pokruszonymi orzechami).