Sernik po wiedeńsku
Składniki:
0,7 kg dobrego sera,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
6 łyżek masła,
4 jaja,
dowolne dodatki aromatyczne (wanilia, parę kropli olejku migdałowego, rodzynki, skórka pomarańczowa).
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Ser dwu krotnie przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka utarte z cukrem do białości, stopione masło, mąkę ziemniaczaną, a także wszelkie dodatki aromatyczne i na konieć sztywno ubitą pianę z białek. Masę delikatnie ale dokładnie wymieszać i włożyć do wąskiej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Posmarować po wierzchu białkiem i piec ok. 45 minut. Po całkowitym wystygnięciu wierzch polać polewą czekoladową i pozostawićjeszcze na 2 godz. Najlepiej smakuje następnego dnia. Należy pamiętać by ciasto wyjmować z formy dopiero po zupełnym ostygnięciu.