CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Sernik po wiedeńsku

Sernik po wiedeńsku

 

Składniki:

    0,7 kg dobrego sera,
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    1 szklanka cukru,
    6 łyżek masła,
    4 jaja,
    dowolne dodatki aromatyczne (wanilia, parę kropli olejku migdałowego, rodzynki, skórka pomarańczowa).
    polewa czekoladowa

Wykonanie:

Ser  dwu krotnie przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka utarte z cukrem do białości, stopione masło, mąkę ziemniaczaną, a także  wszelkie dodatki aromatyczne i na konieć sztywno ubitą pianę z białek. Masę delikatnie ale dokładnie wymieszać i włożyć do wąskiej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Posmarować po wierzchu białkiem i piec ok. 45 minut. Po całkowitym wystygnięciu wierzch polać polewą czekoladową i pozostawićjeszcze na 2 godz. Najlepiej smakuje następnego dnia. Należy pamiętać by ciasto wyjmować z formy dopiero po zupełnym ostygnięciu.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.