Stefanka
Składniki:
Ciasto:
8 żółtek
12 dag cukru
8 białek (piana)
12 dag mąki ziemniaczanej
masło do smarowania blachy
Nadzienie:
4 żółtka
15 dag cukru
12 dag czekolady
18 dag masła deserowego
Wykonanie:
Sporządzić ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (ok. 20 min.), wyłożyć z tortownic, przestudzić.
Do przygowowania tego ciasta potrzeba nam sześciu spodów biszkoptowych (choć ja robię przeważnie z czterech). Istnieją dwa sposoby uzyskania takiej ilosci spodów pierwszy to: Posmarować masłem dna sześciu tortownic tej samej wielkości. Drugi( z którego ja korzystam) upieć trzy dość wysokie spody i podzielić je na pół. Zasada pieczenia jest taka sama tylko do drugiego sposobu używam nie jednej porcji ciasta a półtora.
Sporządzić nadzienie:
Czekoladę rozgrzać na spodeczku nad parą (na odwróconej przykrywce imbryka z wrzącą wodą). Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu rozgrzaną czekoladę, masę ostudzić. Masło utrzeć na pianę, połączyć z masą czekoladową.
Placki przełożyć masą czekoladową, posmarować nią boki i powierzchnię lub ostatni placek oblać lukrem czekoladowym pomadkowym. Jeżeli ktoś lubi i ma na to ochotę wierzch można udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.