CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Stefanka

Stefanka

 

Składniki:

Ciasto:

    8 żółtek
    12 dag cukru
    8 białek (piana)
    12 dag mąki ziemniaczanej
    masło do smarowania blachy

Nadzienie:

    4 żółtka
    15 dag cukru
    12 dag czekolady
    18 dag masła deserowego

Wykonanie:

    Sporządzić ciasto:

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy, upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (ok. 20 min.), wyłożyć z tortownic, przestudzić.

Do przygowowania tego ciasta potrzeba nam sześciu spodów biszkoptowych (choć ja robię przeważnie z czterech). Istnieją dwa sposoby uzyskania takiej ilosci spodów pierwszy to: Posmarować masłem dna sześciu tortownic tej samej wielkości. Drugi( z którego ja korzystam) upieć trzy dość wysokie spody i podzielić je na pół. Zasada pieczenia jest taka sama tylko do drugiego sposobu używam nie jednej porcji ciasta a półtora.

    Sporządzić nadzienie:

Czekoladę rozgrzać na spodeczku nad parą (na odwróconej przykrywce imbryka z wrzącą wodą). Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu rozgrzaną czekoladę, masę ostudzić. Masło utrzeć na pianę, połączyć z masą czekoladową.

Placki przełożyć masą czekoladową, posmarować nią boki i powierzchnię lub ostatni placek oblać lukrem czekoladowym pomadkowym. Jeżeli ktoś lubi i ma na to ochotę wierzch można udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.