CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Strucla z makiem

Strucla z makiem

 

Składniki:

Rozczyn:

    3 dag drożdży
    cukier
    mleko

ciasto

    50 dag mąki
    7 dag cukru
    1 jajo
    1 szklanka mleka
    7 dag tłuszczu (smalcu i margaryny)

Nadzienie:

    30 dag maku
    wrząca woda
    15 dag cukru
    olejek migdałowy do smaku
    (skórka cytrynowa)
    3 dag masła
    (5 dag rodzynków)
    2 białka

masło do smarowania formy

Wykonanie:

    Nadzienie:

Mak sparzyć wrzącą wodą i pozostawić w wodzie; gdy mak rozciera się w palcach, odcedzić go i pozostawić na noc na sicie do osączenia, nazajutrz przemleć 3 razy w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać wszystkie składniki do smaku, wymieszać je.

    Ciasto

Przygotować rozczyn drożdżowy i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn, jajka utarte z cukrem i szczyptę soli dodać do mąki i zarobić ciasto mlekiem. Gdy składniki połączą się, dodawać ciepły tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części; ciasto wywałkować nadając mu kształt prostokąta. Na ciasto wyłożyć połowę maku, nadzienie rozsmarować równo, zwinąć struclę ciasno w wałek; zakończenie ciasta z obu boków zawinąć do środka. Struclę wyłożyć do wysmarowanej formy (najlepiej wąskiej i długiej jak na keks lub piernik), postawić do wyrośnięcia; uformować drugą struclę z drugiej połowy ciasta i maku. Gdy ciasta w formach przybędzie jeszcze raz tyle, wstawić do dobrze ogrzanego pieca, upiec (45 min.). Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestygnięcia w formie, ostrożnie wyjąć i ostudzić oparte pół leżąco o brzeg stolnicy dla szybszego ostudzenia, aby nie podeszło parą. Po wierzchu można polukrować lub posypać cukrem. Podawać następnego dnia.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.