Babka szampańska
Składniki:
4 jajka
2 i 1/2 mąki pszennej
3/4 oliwy lub oleju słonecznikowego
1 i 1/5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki szampana lub dowolnego białego słodkiego wina musującego
3 łyżki rodzynek
1 porcja proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
tłuszcz do natłuszczenia formy
bułka tarta
sól
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ubić z cukrem, aż do uzyskania niemal koloru białego. Następnie dodać po kolei pozostałe składniki i razem ze sobą dokładnie wymieszać na koniec dodajemy rodzynki i pianę z białek należy delikatnie łączyć ze sobą masę i pianę gdyż piana łatwo opada. Najlepiej jest najpierw przygotować masę jajeczną i połączyć ją z resztą składników, a na końcu ubijać pianę z białek im świeższa tym puszystsza. Upiec na złoty kolor w temp. 170'C. Czas pieczenia uwarunkowany jest od piekarnika musimy obserwować ciasto. Jeżeli zacznie przybierać złocisty kolor sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jeżeli po wkuciu patyka w ciasto jest on suchy znaczy że nasza babka jest gotowa, jeżeli patyk będzie wilgotny oznacza to że potrzebuje ona jeszcze chwili by się upiec. Po ostudzeniu babki posypujemy ją cukrem pudrem, lub polewamy białą czekoladą, czy też lukrujemy