CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Bezowa pianka Bydgoska

Bezowa pianka Bydgoska

 

Składniki:

     3 białka
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    3 łyżki zimniej wody
    1/2 szklanki miałowego cukru
    1 łyżeczka cukru
    cukier waniliowy
    sól
    tłuszcz do wysmarowania formy
    bita śmietana (może być w sprayu)
    1 pomarańcza lub 2 mandarynki albo 1-2 kiwi

Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodawać wodę, cukier, ocet i przesianą mąkę z cukrem waniliowym stale ubijając. Bezowe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (150-160 stopni C), nie otwierając drzwiczek podczas pieczenia. Pozostawić w piekarniku do ostudzenia. Przed podaniem przestroić bitą śmietaną z kawałkami owoców.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.