Nalewka Śliwkowa

 

Składniki:

    1 kg świeżych węgierek
    10 dag suszonych śliwek bez pestek
    3 dag rodzynków
    laska wanilii
    50 dag cukru
    po pół litra spirytusu i wódki

Sposób przygotowania:

Owoce umyć, osuszyć, wypestkować (1/10 zostawić) i wraz z umytymi rodzynkami, suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do słoja. Zasypać owoce cukrem, a gdy puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zlać alkohol do pustego słoja, zamknąć i odstawić. Do naczynia z owocami wlać wódkę, włożyć wanilię, zamknąć go i odstawić. Po 2 tygodniach zlać nalew, osączając owoce. Wymieszać oba nalewy, starannie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 6 miesięcy w zaciemnione chłodne miejsce.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl