Nalewka Śliwkowa II

 

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3 dkg rodzynek
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 0,4 kg cukru
  • 0,5 l spir 95%
  • 0,5l wódki 40%
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Śliwki umyć, wydrylować (10% pestek dodać do nalewki), zasypać cukrem i zalać spirytusem na 3 tygodnie, dodając rodzynki i suszone śliwki.
Po tym czasie nalew zlać, a śliwki  z dodaną wanilią zalać wódką. Po 2 tygodniach zlać wódkę, a owoce odcisnąć.
Połączyć oba nalewy, odstawić do klarowania.
Przefiltrować i rozlać do butelek.
Nalewka powinna dojrzewać w chłodnym ciemnym pomieszczeniu przez pół roku.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl