Zapiekanka z jajek
Składniki:
2 główki sałaty,
6 jajek,
125 ml. gęstej śmietany,
sól,
pieprz,
100 g. masła,
2 łyżki tartego parmezanu.
Wykonanie:
Liście sałaty rozdzielić, umyć, wrzucić na 15 minut do gotującej się, ososlonej wody. Odcedzić, grubo posiekać. Masło roztopić w rondelku, dodać sałatę, dusić na małym ogniu, aż do całkowitego odparowania wody. Dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać.
Podduszoną sałatę przełożyć do żaroodpornego, wysmarowanego masłem półmiska. Zrobić 6 zagłębień, wbić do każdego jajko. Posolić, popieprzyć. Polać jajka resztą śmietany, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st. C. Zapiekać w nim potrawę ok. 10 minut. Podawać gorącą z pieczywem.