CIASTA ,  CIASTECZKA ,  DESERY

Biszkopt ciemny

Biszkopt ciemny

 

Składniki:

    5 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    1 łyżka octu
    tłuszcz(do wysmarowania formy)
    bułka tarta (do formy)

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę ,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia (użyć wysokiego naczynia bo szybko rośnie).Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać przesianą mąkę, na koniec wsypujemy kakao. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 min. Po upływie czasu pieczenia i wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek od razu pozostawiamy ciasto jeszcze na parę minut (5-10 min) aby ciasto nie opadło.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.