Wino z Agrestu
Wino z Agrestu charakteryzuje się wysoką jakością lecz po dłuższym okresie dojrzewania. Na wino przeznacza się owoce całkowicie zdrowe, nie porażone grzybkiem. Zerwane owoce należy umyć, osaczyć z wody, a następnie wycisnąć moszcz. Wytłoczyny zalać taką ilością gorącej wody (odmierzonej), aby je pokryła, wymieszać i po ostudzeniu wycisnąć moszcz.
Dodatek wody i cukru do 1 litra nie rozcieńczonego moszczu agrestowegopowinien wynosić:.
Zawartość alkoholu w winie w % 12 % 14 % 16 % |
Dodatek cukru w gr 320 g 370 g 400 g |
Dodatek wody w l 0,7 0,6 0,5 |
Cukier należy dodać do moszczu w dwóch częściach: pierwszą część (2/3 całości) dodać do nastawu, drugą rozprowadzić z częścią nastawu i dodać po 6-8 dniach fermentacji. Wino agrestowe mocne trzeba osłodzić po ściągnięciu.
Wino z agrestu z dodatkiem porzeczek i jabłek stołowe o mocy 14%
moszcz agrestowy - 6,0l
moszcz z czerwonych lub białych porzeczek - 2,5l
moszcz z jabłek - 1,5l
cukier 4.650 g, czyli 2,9
woda - 9,6l
Razem doprawiony nastaw - 22,5 l
Wino agrestowe mieszane o mocy 14%
Dodatek miodu lub rodzynków albo obu tych składników łącznie bardzo korzystnie wpływa na zapach i smak wina z agrestu.
moszcz z agrestu - 7,5 l
moszcz z białych lub czerwonych porzeczek - 1,5 l
moszcz z jabłek - 1,0 l
rodzynki - 250 g
miód - 600 g
cukier - 4100 g, czyli (razem)2,9 l
woda - 9,6 l
Razem doprawiony moszcz 22,5 l
Wino agrestowe mieszane mocne (15%)
moszcz z agrestu - 6,0 l
moszcz z białych lub czerwonych porzeczek - 2,0 l
moszcz z truskawek - 1,01
moszcz z jabłek - 1,0 l
cukier 4100 g, czyli - 2,75
woda - 7,25
Razem doprawiony moszcz - 20,0 l
Wino agrestowe mieszane mocne (16%)
moszcz agrestowy - 7,0 l
moszcz z białych lub czerwonych porzeczek - 1,5-1,75
moszcz z truskawek - 1,0 l
moszcz z malin - 0,5-0,25
cukier 4750g, czyli - 2,97 l
woda - 7,03 l
Razem doprawiony moszcz 20,0
Wino agrestowe mieszane mocne (15%)
moszcz agrestowy - 6,0 l
moszcz z białych lub czerwonych porzeczek - 2,0 l
moszcz z truskawek - 1,0 l
moszcz z jabłek - 1,0 l
miód - 0,75-1,0 kg
cukier - 3650-3900 g, czyli 2,75
woda - 7,25
Razem doprawiony moszcz - 20,0 l
Wino agrestowe mieszane mocne (15%)
moszcz agrestowy - 6,0 l
moszcz z białych lub czerwonych porzeczek - 2,0 l
moszcz z truskawek - 1,0 l
moszcz z jabłek - 1,0 l
miód - 0,75-1,0 kg
rodzynki - 250-500 g
cukier - 3550-3700 g, czyli razem 2,75
woda - 7,25
Razem doprawiony moszcz - 20,0 L
Wino agrestowe mieszane mocne (16%)
moszcz agrestowy - 7,0 l
moszcz z białych lub czerwonych porzeczek - 1,75-1,5 l
moszcz truskawkowy - 1,0 l
moszcz malinowy - 0,25-0,50
miód - 0,75-1,0 kg
cukier - 4250-4000 g (razem) 3,0 l
woda - 7,0 l
Razem doprawiony moszcz - 20,0 l
Wino agrestowe mieszane mocne (16%)
Nastaw z 10 l moszczu mieszanego
moszcz agrestowy - 7,0 l
moszcz z czerwonych lub białych porzeczek - 1,75-1,5 l
moszcz truskawkowy - 1,0 l
moszcz malinowy - 0,25-0,50
miód - 0,75-1,0 kg
rodzynki - 250-500 g
cukier - 4150-4050 (razem) 3,0 l
woda - 7,0 l
Razem doprawiony moszcz - 20,0 l
Wino z agrestu i porzeczek.
Odciśnięty ze zdrowych, wymytych i osaczonych owoców sok możemy mieszać w dowolnym stosunku. Do 1 litra jego mieszaniny dodaje się 1,5 l wody, w której uprzednio rozpuszczono 20-30 dag cukru. Dodajemy pożywkę i matkę drożdżową (Madera lub Tokay).
Wino z agrestu i jabłek. Do litra moszczu z agrestu dodajemy 1-2 litry moszczu z jabłek. Do każdego litra tej mieszaniny dodajemy 20-30 dag cukru. Następnie dodajemy drożdże (Tokay i pożywkę).
Wino z agrestu i gruszek. Do litra moszczu z agrestu dodajemy 1-2 litry moszczu z gruszek. Do każdego litra tego płynu dodajemy 20-30 dag cukru. Następnie dodajemy drożdże (Tokay) oraz pożywkę.
Wino z agrestu mocne. Na litr moszczu agrestowego, dodajemy 0,5 kg cukru i 0,69 l wody