Przepisy kulinarne - ZUPY

Fińska zupa jarzynowa

Fińska zupa jarzynowa

 

Składniki:

    kalafior,
    125 g marchewki,
    125 g groszku,
    3 ziemniaki,
    200 g fasolki szparagowej,
    5 rzodkiewek,
    cukier,
    sól,
    pieprz,
    125 g szpinaku,
    masło,
    mąka,
    filiżanka mleka,
    2 żółtka,
    1/2 filiżanki śmietany,
    200 g gotowanych krewetek lub ogonów raków,

Wykonanie:

Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, rzodkiewki przepołowić. 2 l wody zagotować z 2 łyżeczkami soli i łyżką cukru, włożyć warzywa bez szpinaku, przykryć, gotować 8 min,aż będą prawie miękkie Dodać szpinak, gotować 5 min. Wywar przecedzić. 3 łyżki masła stopić, dodać 3 łyżki mąki, rozprowadzić mlekiem, wlać do wywaru. Żółtka, śmietanę, 3 łyżki wywaru wymieszać, dodać do zupy, doprawić pieprzem i solą. Warzywa oraz krewetki lub ogony raków włożyć do zupy.
Zupę podgrzać, lecz nie gotować. Posypać posiekanym koperkiem.

Najnowsze Przepisy

27 styczeń 2023
27 styczeń 2023

Please publish modules in offcanvas position.