Zupa rybna
Składniki:
1,5 kg. karpia,
2 marchewki,
1 pietruszka,
15 dag. selera,
1 por,
3 cebule,
1 listek laurowy,
1/2 pęczka natki pietruszki,
cukier,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Karpia (wiadomo nie żywego) oskrobać z łusek, sprawić, umyć, odciąć głowę, usunąć skrzela, oczy, płetwy i ogon. Ponownie dokładnie umyć i pociąć na dzwonka. Warzywa oczyścić, umyć i zalać 2 l. wrzątku, posolić, dodać obrane cebule i głowę.
Gotować ok. 20 min. Następnie włożyć do wywaru porcje ryby, listek laurowy, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować na bardzo małym ogniu 20-30 min. Natkę umyć i drobno posiekać. Zupę przecedzić przez gęste sito i posypać natką pietruszki.