Przepisy kulinarne - ZUPY

Zupa z tostami  

 

Skladniki:

    4 - 5 cebul,
    2 ząbki czosnku,
    4 kromki chleba tostowego,
    4 plastry żółtego sera (ementaler, gouda),
    4 szklanki bulionu z kostki,
    3 łyżki oleju,
    1 łyżka masła,
    2 krople sosu tabasco,
    pieprz,
    cukier,
    sól.

Wykonanie:

Cebule i czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać, przełożyć do rondla i smażyć na oleju, aż się zrumienią. Bulion zagotować, dodać do cebuli, doprawić sosem tabasco, solą, cukrem, pieprzem i gotować jeszcze 25 min. Tosty posmarować masłem i posypać pieprzem, na wierzchu każdej kromki położyć po plasterku sera (ser w plasterkach można zastąpić serem stałym). Tosty ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać w piekarniku, w temp.
190 st.C, ok. 10 min, aż ser się zrumieni.
Gorącą zupę podawać z tostami.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl