Sałatka grecka - wersja I
Składniki:
ogórek zielony świeży,
2-3 pomidory,
cebula,
zielona papryka,
6 łyżek oliwy,
2 łyżki octu winnego,
1/2 łyżeczki soli,
pieprz,
czarne oliwki z puszki,
ser feta,
Wykonanie:
Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nie obrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem i wymieszać tuż przed podaniem.
Grecki owczy ser feta można zastąpić polską bryndzą lub słonym białym twarogiem.