Sałatka jarzynowa
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
4 duże ziemniak
1 mały seler
6 kiszonych ogórków
3 cebule
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka groszku zielonego konserwowego (bez zalewy)
1 jabłko lub mała puszka kukurydzy
sól
pieprz
1-2 łyżka musztardy
6 łyżek majonezu (lub według smaku)
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo i również obrać. Następnie wszystkie składniki pokroić w drobną, ale nie za drobną kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać groszek zielony bez zalewy pokrojone w kostkę jabłko lub kukurydzę bez zalewy, sól i pieprz do smaku, musztardę i majonez. Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej następnego dnia, wtedy składniki "przegryzą się"