Sałatka owocowa
Składniki:
- puszka brzoskwiń
- puszka krojonych ananasów
- 2 banany
- 2 czerwone pomarańcze
- 4 kiwi
- cytryna
- miód
- kropelka rumu
- cynamon
- garść rodzynków i migdałowych płatków
Wykonanie:
Owoce puszkowane odsączamy z zalewy, którą zachowujemy na później. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Banany obieramy i również kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z kiwi. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, pozbywamy się białych włókien, dzielimy na cząstki i tak samo, jak całą resztę kroimy w kostkę. Owoce łączymy, skrapiamy sokiem z cytryny i zabieramy się za miodowo-owocowy sos.
Cztery łyżki płynnego miodu rozrzedzamy syropem anansowym i brzoskwiniowym. Cała sztuka polega na uzyskaniu w miarę gęstego sosu, więc należy stopniowo dodawać zalewy, aby nie przedobrzyć. Sos doprawiamy świeżo mielonym cynamonem i zalewamy owoce. Mieszamy dokładnie, choć delikatnie, by nie porozgniatać bananów i gotowe. Sałatkę należy schłodzić przed podaniem, a na 5 minut przed premierą udekorować płatkami migdałów oraz rodzynkami.