Śledż po cygańsku
Składniki:
6 śledzi,
500 ml. śmietany,
mały słoik grzybków marynowanych,
cebula,
2-3 jajka na twardo,
2-3 jabłka,
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Wymoczone śledzie rozciąć, wyfiletować i pokroić w małe dzwonki. Grzybki, jajka, ogórki, cebulę posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną, posolić, popieprzyć. Polać śledzie, część dzwonków można ułożyć na wierzchu. Piklingi w majonezie.Š 2 piklingi (około 40 dag) Piklingi obrać ze skóry, przepołowić, oczyścić z ości i ułożyć na półmisku.
SOS:
2/3 szklanki majonezu,
1/2 pęczka koperku,
2 jajka,
1/2 łyżeczki cukru,
sól,
Wykonanie:
Koperek umyć, jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Oba składniki drobno posiekać, wymieszać z majonezem,
doprawić solą i cukrem. Ryby polać sosem. Podawać z białym pieczywem