Duszony indyk
Składniki:
- 7 posiekanych ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 5 łyżeczek oregano lub tymianku
- 10 łyżeczek soli
- 1 łyżka octu z 2 łyżkami wody
- 1 mały indyk (3-4 kg) pokrajany na porcje
- 12 suszonych śliwek bez pestek lub świeżych twardych
- 10 małych cebulek obranych lub 3 cebule
- pokrajane na 4 części
- 4 listki laurowe
- 12 zielonych oliwek (dowolne)
- 2 łyżki koperku lub kaparów ewentualnie posiekanego ogórka konserwowego
- woda
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina lub
- soku pitnego z jabłek
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Utrzeć czosnek, pieprz, oregano lub tymianek i sól, dodać ocet z wodą. Natrzeć przyprawami kawałki indyka, włożyć do głębokiego garnka, dodać suszone śliwki, cebulki, listki laurowe, oliwki, kapary lub ogórek i 1 łyżkę wody. Wymieszać, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 8 godz. Wlać wodę tak, aby mięso było do połowy przykryte, zagotować, zmniejszyć płomień, dusić pod przykryciem przez 2 godz. Wlać wino lub stok, dodać cukier, dusić przez godzinę. Podawać z ziemniakami z wody i sałatką.