Poznańskie pyzy - kluski na parze
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki,
2 dkg drożdży,
2 jajka,
2 i 1/2 łyżki masła,
szklanka mleka,
3 czubate łyżki cukru,
sól
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski a następnie do 1/3 mąki wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zarobić odczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem Gdy odczyn wyrośnie dodać resztę mąki i żółtka. Ciasto wyrabiać wybijając je drewnianą łyżką aż do ukazania się pęcherzyków. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie powiększy objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wałkować na grubość 2 cm, krążki wykrawać małą foremką lub kieliszkiem do wina. Pozostawić aby podrosły, przykryć czystą ściereczką. Przygotować naczynie z wrzącą wodą i specjalną nakładką lub owinąć je od góry kawałkiem czystego, naturalnego płótna, tak aby można było na nim układać pyzy. Nałożyć po kilka pyz i przykryć. Gotować kilka minut.
Można je trzymać zamrożone po ugotowaniu i odgrzewać na parze. Można je też po ugotowaniu podsmażyć na maśle, pokrojone na plastry jak bułkę i podawać posypane cukrem pudrem.