Babka czekoladowa
Składniki:
·0.5 kg mąki
·35 dag cukru,
·25 dag masło,
·4 jaja,
·1 mała szklanka mleka lub śmietany,
·3 łyżki kakao,
·1 paczka proszku do pieczenia,
·1 paczka cukru waniliowego,
·cukier puder do posypania lub czekolada do polania
·sól
·bułka tarta
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć do białości; dodać większą część cukru, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty masy. Rozdzielić ciasto na dwie w miarę równe połowy. Jedną część pozostawiamy białą do drugiej zaś dodajemy kakao z resztą cukru, mieszamy by uzyskać ładny kolor. Do natłuszczonej i obsypanej bułka tarta formy nakładamy ciasto: najpierw warstwę jasną, a na wierzch warstwę z kakao. Piec 60-90 min. Gdy babka przestygnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Na wierz polewy czekoladowej można również dodać posiekane orzechy lub migdały.