Mojito
Składnikl:
- biały rum (40ml)
- syrop cukrowy (10ml)
- pół limonki
- listki mięty (5 - 7 szt.)
- woda gazowana
- kruszony lód
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucamy listki mięty i rozcieramy razem z syropem cukrowym. Limonkę kroimy na 8 części, wrzucamy do szklanki i również ugniatamy. Następnie wlewamy rum i dodajemy kruszony lód. Całość dopełniamy wodą gazowaną. Dekorujemy listkiem mięty i cząstką limonki.
Passoa Mojito
Składniki:
- Passoa (40 ml)
- cukier trzcinowy (łyżeczka)
- limonka
- świeża mięta
- woda gazowana
- lód
Do szklanki wrzucamy świeżą miętę oraz cukier trzcinowy, a następnie rozcieramy. Dorzucamy kawałki limonki i ucieramy razem z miętą i cukrem. Do całości wrzucamy pokruszony lód, dolewamy likier Passoa oraz dopełniamy wodą gazowaną. Można udekorować listkami mięty oraz cząstkami limonki.