Wino z Winogrona
Składniki:
Na 10 kg oczyszczonych owoców
3,5 kg cukru
5 l wody
drożdże winne rasy Tokaj lub Madera
Przygotować matkę drożdżową. Z umytych owoców wycisnąć sok i wymieszać z przegotowaną, letnią wodą lub sokiem z jabłek (odmian słodkich) albo gruszek. Można również winogrona zmiażdżyć tłuczkiem w misce kamionkowej i zalać wrzącą wodą, a po 3 dniach miazgę przecedzić. Połowę ilości cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i dodać razem z matką drożdżową do nastawu. Dalej postępować jak przy wyrobie wina zgodnie ze wskazaniami zawartymi w poście fermentacja moszczu.
Jakie i kiedy winogrona są najlepsze?
Z początkiem września zaczyna się sezon na winogrona, najlepiej zrywać owoce dobrze dojrzałe a nawet już prawie gnijące - takie są najlepsze. Aby winogron miał większe owoce na sezon zbierania dobrze jest podcinać końcówki winorośli, krzak winogron trzeba cały czas pielęgnować, można też ścinać większe liście aby jak najwięcej zyskały na tym owoce winogron.
Wino z winogron jasnych czy ciemnych jest lepsze ?
Zazwyczaj wino z jasnych winogron jest o kilka procent mocniejsze niż wino z ciemnych winogron, ponieważ są słodsze i zawierają w sobie więcej cukru ale nie jest to reguła, tak naprawdę zależy wszystko od jakości owoców. Ja osobiście wolę wino z jasnych winogron, widać więcej - łatwiej zobaczyć czy wino jest klarowne, a jak dłużej będzie leżakować, zmienia oczywiście smak ale także barwę z białego, jasnego żółtego na ciemniejszy, bardziej złocisty i to jest dowód, że wino długo leżakowało bez otwierania butelki.