Pomarańczówka

 

Składniki:

  • 0,5 l soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1l spirytusu
  • 0,7l wody
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Wycisnąć sok z pomarańczy aby dał nam 0,5 l soku. Do gotowanej wody dodać cukier, dobrze wymieszać aby cukier się rozpuścił, a następnie dodać sok z pomarańczy, Wystudzić i zlać do dużego słoja, dolać litr sprytusu i odstawić na tydzień. Po tygodniu zlać przez gazę lub filtry do kawy do butelek. wyśmienity trunek lecz zdradziecki bardzo mocny.

 

Drugi przepis

 

Składniki:

- 2 pomarańcze,
- 0,5 kg cukru,
- 0,5 l spirytusu 95%,
- 2 szklanki wody

 

Pomarańcze parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, tak aby nie pozostawić na nich białego miąższu. Robimy syrop z cukru i wody - gotowanie i wyszumowanie.  Spirytus mieszamy z syropem i wlewamy do gąsiorka. Dodajemy skórki, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na cztery dni.

Filtrujemy nalewkę przez gazę, rozlewamy do butelek i odstawiamy na 3 tygodnie. Nalewka wyszła bardzo smaczna i oleista jak likier, idealna do picia lub jako dodatek do lodów i ciast.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl