Przepisy kulinarne - ZUPY

Chłodnik z porów

 

Składniki:

    25 dag porów (tylko białe części),
    2 duże ziemniaki (25 dag),
    1 jabłko (20 dag),
    3/4 szklanki jogurtu,
    1 łyżka masła,
    1 łyżeczka szczypiorku,
    pieprz i sól,

Wykonanie:

Pory, ziemniaki i jabłko obrać, opłukać, pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać masło, włożyć pory, jabłko i ziemniaki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać 1 l gorącej wody (albo wywaru z warzyw), posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Ostudzić i zmiksować, albo przetrzeć przez sitko. Wymieszać z jogurtem. Doprawić pieprzem i solą. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z gorącymi grzankami.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl