Przepisy kulinarne - ZUPY

Barszcz Wigilijny

 

Składniki:

ZAKWAS  BURACZANY :

    1 kg. buraków,
    1 kromka razowego chleba,
    2 ząbki czosnku,
    po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego,
    1 listek laurowy,
    1 łyżeczka cukru.

 

BARSZCZ :

    0,5 kg. buraków,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    1/2 selera,
    1 średni por,
    2 cebule,
    8 dag. suszonych grzybów,
    sok z 1/2 cytryny lub kieliszek czerwonego wytrawnego
    wina,
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżeczka świeżego chrzanu,
    2 listki laurowe,
    po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu,
    sól,
    cukier albo miód.

 

Wykonanie:


ZAKWAS BURACZANY :
Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do szklanego słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany czosnek, pieprz i ziele angielskie, listek laurowy, cukier i zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słój przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu 4-5 dni. Następnie zebrać z powierzchni pianę i przelać kwas do butelek. Kwas buraczany można przygotować na 1-2 tygodnie przed  Wigilią.

UGOTOWAĆ  BARSZCZ :
Buraki obrać, umyć, pokroić w plastry. Warzywa oczyścić i umyć. Cebulę obrać i przekroić. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać 2l wrzącej wody. Dodać ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Posolić i gotować 20-30 min na małym ogniu. Grzyby umyć, namoczyć na 6-8 godz. w przegotowanej wodzie, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gdy grzyby i warzywa  będą miękkie, przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz
podgrzać, ale już  nie gotować. Doprawić solą i cukrem. Dodać sok z cytryny lub wino. Tuż przed podaniem dodać sparzony chrzan i zmiażdżony czosnek. Podawać z uszkami.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl