Przepisy kulinarne - ZUPY

Zupa fasolowa - wersja I

 

Składniki:

    1 puszka fasoli białej lub czerwonej,
    75 dag ziemniaków,
    6 łyżek bardzo drobnego makaronu,
    3 łyżki masła,
    1 cebula,
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
    3 kostki bulionowe warzywne,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do garnka zalać 1,5 l wody i dodać kostki bulionowe. Gdy ziemniaki zagotują się, wsypać makaron i gotować jeszcze 20 min na  małym ogniu. Białą fasolę wlać wraz z zalewą do zupy. Jeśli używa się fasoli czerwonej - osączyć ją na sitku i przepłukać gotowaną wodą, a następnie wrzucić do zupy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle i dodać do fasolówki. Zaprawić zupę śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl