Przepisy kulinarne - ZUPY

Zupa kalafiorowa

 

Składniki:

    50 dag kalafiora,
    25 dag włoszczyzny,
    1 3/4 l wody,
    1/4 l mleka,
    2 dag tłuszczu,
    3 dag mąki,
    sól,
    1-2 żółtka,
    1 łyżka siekanego koperku.

Wykonanie:

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, osolić, ugotować wywar. Kalafior obrać z zielonych liści, opłukać, podzielić na małe różyczki. Na przecedzony wywar włożyć kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l (110ml) zimnego mleka. Zagotować. Połączyć z żółtkami rozmąconymi z mlekiem, osolić, dodać siekany koperek. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym. Zupę kalafiorową można przyrządzić na wywarze z kości.
Zamiast mąką z mlekiem, można podprawić zupę z zasmażką lub śmietaną.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl