Przepisy kulinarne - ZUPY

Zupa pomidorowa

 

Składniki:

   

    50 dag mięsa wołowego z kością,
    1 porcja włoszczyzny,
    70 dag pomidorów lub 5 łyżek koncentratu pomidorowego
    1 szklanka soku pomidorowego,
    15 dag śmietany,
    2 dag masła,
    sól,
    pieprz,
    cukier.

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać 2 l zimnej wody, osolić i gotować na małym ogniu ok.1 godz. W połowie  gotowania dodać oczyszczoną i umytą włoszczyznę. Pokrojone pomidory z masłem i kilkoma łyżkami wody dusić na małym ogniu, pod przykryciem, ok.30 min, następnie przetrzeć przez sito i dodać do przecedzonego wywaru. Chwilę gotować, a po zdjęciu z ognia wlać sok, przyprawić solą, cukrem, pieprzem, śmietaną.


Sugestnie:

Zupe najczęściej podaje się z makaronem ale równie dobrze smakuje z ryżem czy kluskami lanymi.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl