Przepisy kulinarne - ZUPY

Zupa rybna

 

Składniki:

    1,5 kg. karpia,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    15 dag. selera,
    1 por,
    3 cebule,
    1 listek laurowy,
    1/2 pęczka natki pietruszki,
    cukier,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Karpia (wiadomo nie żywego) oskrobać z łusek, sprawić, umyć, odciąć głowę, usunąć skrzela, oczy, płetwy i ogon. Ponownie dokładnie umyć i pociąć na dzwonka. Warzywa oczyścić, umyć i zalać 2 l. wrzątku, posolić, dodać obrane cebule i głowę.
Gotować ok. 20 min. Następnie włożyć do wywaru porcje ryby, listek laurowy, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować na bardzo małym ogniu 20-30 min. Natkę umyć i drobno posiekać. Zupę przecedzić przez gęste sito i posypać natką pietruszki.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl