Przepisy kulinarne - ZAPIEKANKI

Zapiekanka z jajek

 

Składniki:

    2 główki sałaty,
    6 jajek,
    125 ml. gęstej śmietany,
    sól,
    pieprz,
    100 g. masła,
    2 łyżki tartego parmezanu.

Wykonanie:

Liście sałaty rozdzielić, umyć, wrzucić na 15 minut do gotującej się, ososlonej wody. Odcedzić, grubo posiekać. Masło roztopić w rondelku, dodać sałatę, dusić na małym ogniu, aż do całkowitego  odparowania wody. Dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać.
Podduszoną  sałatę przełożyć do żaroodpornego, wysmarowanego masłem półmiska. Zrobić 6 zagłębień, wbić do każdego jajko. Posolić, popieprzyć. Polać jajka resztą śmietany, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st. C. Zapiekać w nim potrawę ok. 10 minut. Podawać gorącą  z pieczywem.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl