Przepisy kulinarne - ZAPIEKANKI

Zapiekanka z ziemniakami

 

Składniki:

    1,2 kg ziemniaków,
    30 dag ostrego sera (warmiński, tylżycki, cheddar),
    2 szklanki śmietany,
    2 jajka,
    1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry lub myśliwskiej,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    2 łyżki masła lub margaryny,
    3 łyżki tartej bułki,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować 5 min w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać w nim ziemniaki, przesypując serem i przyprawami.Zalać potrawę śmietaną wymieszaną z jajkami, posypać resztą sera i przypraw. Zapiekać 25 min w piekarniku w temp. 200 st.C. Przed podaniem posypać natką.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl