Przepisy kulinarne - ZAPIEKANKI

Zapiekanka kebabowa

 

Składniki:

  • piersi z kurczaka, dwie sztuki
  • makaron, najlepiej rurki, 750g
  • średniej wielkości cebula, 1 sztuka
  • ser żółty, 40 dag
  • przyprawa do gyrosa i kebaba, opakowanie
  • Bułka tarta, szklanka
  • MARGARYNA LUB MASŁO, 50g
  • koncentrat pomidorowy lub ketchup, 2 łyżki
  • szczypta soli
  • szczypta majeranku

Wykonanie:

1. Gotujemy makaron i wykładamy całość na posmarowaną margaryną blaszkę. Resztę margaryny w małych kawałkach dodajemy do makaronu.

2. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej ze wszystkimi przyprawami i solą. Smażymy mięso na patelni, pod koniec dodając pokrojoną w kostkę cebulę.

3. Całość z patelni dodajemy do makaronu, mieszając dodajemy koncentrat lub ketchup oraz przyprawy (kebab i gyros) wedle uznania. Ser żółty starty na tarce wmieszać do makaronu i mięsa, oraz posypać ser po wierzchu potrawy.

4. Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (200 °C), aż makaron się zarumieni i roztopi ser.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl