Przepisy kulinarne - SOSY

Sos holenderski

 

Składniki:

    12 dag masła,
    2 żółtka,
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
    sól,
    pieprz biały.

Wykonanie:

W garnuszku zagotować wino z solą i pieprzem, a następnie ostudzić. Do zimnego płynu dodać roztrzepane żółtka i 1 łyżeczkę (do kawy) zimnej wody. Wstawić garnuszek do większego garnka z gorącą wodą (60 st.C) i postawić oba naczynia na małym ogniu. Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć. Następnie zdjąć oba naczynia z ognia (nie wyjmować
garnuszka z gorącej wody) i w dalszym ciągu ubijać sos, dodając po kawałku masło. Kiedy powstanie jednolita, gładka, gęsta masa, doprawić sos do smaku solą i pieprzem, a następnie ostudzić.

© 2011 GotujSam. All Rights Reserved. Designed By InfoProg.pl